by: kak.nor
Bahan-bahan
- 380gm tepung terigu
- 3 sdm susu bubuk
- 80gm gula castor
- 3 sdt yeast
- 1 btr telur, kocok dgn garpu
- 100ml air
- 100gm water roux*
- 1/2 sdt garam
- 30gm butter
- 30gm shortening/ margarin
- Masukkan yis, sedikit gula, 2 sdm tepung dan 100ml air kedalam sebuah mangkuk. Aduk hingga rata dan biarkan hingga naik dan berbusa, sisihkan.
- Masukkan tepung roti, susu bubuk, garam, sisa gula ke dalam satu mangkuk berasingan. Aduk hingga rata.
- Masukkan telur dan water roux. Aduk hingga rata lalu masukkan bahan campuran yeast.
- Aduklagi hingga hampir membentuk doh, masukkan butter dan shortening, sedikit demi sedikit. Adunan mungkin agak lembek tp teruskan menguli.
- Uli hingga doh menjadi kenyal dan lembut. (kalau masih terlalu lembek boleh la ditambah sedikit tepung dan uli lagi hingga lembut)
- Tutup mangkuk dgn rapat atau boleh menggunakan plastic cling supaya udara tak keluar.
- Biarkan 30 menit, sampai naik 2 kali ukuran semula.
- Bahagikan doh kepada 20 atau 22 bj dan bulat2kan.
- Bentuk adonan agak memanjang, atur dalam loyang yang telah diolesi margarin
- Hiasi dengan potongan keju lembaran, olesi permukaannya dengan susu cair lalu taburi dengan gula pasir
- Bakar doh dgn suhu oven 180 -190C lebih kurang 20 - 25 min atau sehingga masak.
- Oleskan sedikit butter di atas roti yg dah dikeluarkan dr oven (utk mengilatkan permukaan roti)
RESEP WATER ROUX
- 25 g tepung gandum
- 125ml air
>> Aduk semua bahan dalam panci dengan api kecil sehingga kental. Dinginkan, lalu siap digunakan.
No comments:
Post a Comment