Thursday, May 14, 2015

Bingka ubi kayu




BAHAN-BAHANNYA :-)
500 gram parutan ubi kayu
70 gram parutan putih kelapa (pilih yang kulit basah)
225 gram gula halus
2 sendok besar mentega, cair dan sejukkan
1/2 sendok teh garam
2 sendok teh esen vanilla
1/4 camca teh pewarna kuning
250 ml  santan kara
2 biji telur

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 190C, lenser tin 7 inci x 7 inci x 3 inci dengan mentega, alas dengan aluminum foil. Biar berlebih sedikit pada kiri dan kanan tin, agar senang untuk mengangkat kueh keluar nanti. Lenser aluminium tadi dengan mentega. Ketepikan.
  2. Satukan ubi parut, garam bersama kelapa parut. Gaul rata dan masukkan ke dalam mangkuk besar, ketepikan. Dalam satu bekas, masukkan gula, telur dan santan, kacau rata dengan whisk hingga gula hancur. Tuang ke mangkuk berisi ubi dan kelapa parut tadi. Kacau rata.
  3. Masukkan esen vanilla, mentega cair dan pewarna kuning, gaul hingga sebati. Tuang dalam tin tadi, ratakan dan bakar 50 minit hingga 1 jam atau hingga masak. Untuk mendapat permukaan kueh yang perang, tukar api oven pada fungsi grill bila kueh telah masak dan bakar 5 - 7 minit atau hingga mendapat tahap kegaringan yang anda gemari. Sejukkan kueh sebelum dipotong. Boleh hidangkan...
Sumber: dapurtanpasempadan/cmg

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...