Sunday, September 9, 2012

CHOCOLATE MOUSSE CAKE

Super Moist Eggless Chocolate Cake
Resepi : DapurKu SaYang@dayangjack.blogspot.com

bahan-bahan : loyang 6-7 inci

  • 1 cup tepungterigu
  • 1 sdt baking powder
  • 1/2 sdt soda bikarbonat
  • 1/2 cup coklat bubuk
  • 2 sdm susu bubuk
  • 1  1/4 cup air dingin dari lemari es
  • 1 cup brown sugar
  • 1 sdt vanila
  • 1/2 sdtl coffee emulco atau chocolate emulco
  • secubit garam
  • 1/2 cup minyak atau mentega cair
  • 1 sdt cuka atau jus lemon
Bahan untuk mousse:
140 gr coklat blok ( cooking chocolate)
1 sdm halal gelatin
100 ml air hangat
2 putih telur
200 gr whipping cream
40 gr gula castor

Caranya :
Untuk cake

  1. Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang /pyrex kotak ukuran 20 cm
  2. Ayakkan tepung bersama baking powder, soda kue dan coklat bubuk di dalam baskom besar. Masukkan tepung susu, garam dan brown sugar. Kemudian diaduk rata..
  3. Masukkan air dingin, minyak , esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Aduk perlahan-lahan dengan whisk sampai adonan lembut dan halus.
  4. Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus diaduk rata.
  5. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga matang. 
  6. Dinginkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.
Untuk mousse :
  1. campurkan gelatin dengan air hangat, aduk rata.
  2. Cairkan coklat blok, angkat dari api, masukkan campuran gelatin. Dinginkan.
  3. Kocok putih telur dan gula sampai kaku.
  4. Dalam mangkuk yang berlainan kocok whipping cream
  5. Campur semua bahan jadi satu aduk rata
  6. Tuang diatas brownies yang telah didinginkan tadi, lalu dinginkan dalam fridge 1 - 2 jam.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...