Resepi : DapurKu SaYang@dayangjack.blogspot.com
bahan-bahan : loyang 6-7 inci
- 1 cup tepungterigu
- 1 sdt baking powder
- 1/2 sdt soda bikarbonat
- 1/2 cup coklat bubuk
- 2 sdm susu bubuk
- 1 1/4 cup air dingin dari lemari es
- 1 cup brown sugar
- 1 sdt vanila
- 1/2 sdtl coffee emulco atau chocolate emulco
- secubit garam
- 1/2 cup minyak atau mentega cair
- 1 sdt cuka atau jus lemon
140 gr coklat blok ( cooking chocolate)
1 sdm halal gelatin
100 ml air hangat
2 putih telur
200 gr whipping cream
40 gr gula castor
Caranya :
Untuk cake
- Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang /pyrex kotak ukuran 20 cm
- Ayakkan tepung bersama baking powder, soda kue dan coklat bubuk di dalam baskom besar. Masukkan tepung susu, garam dan brown sugar. Kemudian diaduk rata..
- Masukkan air dingin, minyak , esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Aduk perlahan-lahan dengan whisk sampai adonan lembut dan halus.
- Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus diaduk rata.
- Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga matang.
- Dinginkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.
No comments:
Post a Comment