Bahan-bahan
1 ekor ayam, di potong dan dibersihkan
1 biji kelapa diambil 1 liter santan -
1 keping asam gelugur
Garam dan gula secukup rasa
air secukupnya untuk kuah
Minyak untuk menumis
Bumbu halus:
2 biji bawang besar
4 siung bawang putih
1 inci jahe
1 inci kunyit hidup
1 sdt jintan manis
1 sdt jintan putih
1 sdm ketumbar
2 batang serai
3 -4 biji kemiri
2 sudu besar cabe giling
Caranya :
- Tumis bumbu halus hingga garing, kemudian masukkan santan dan air. Masak dan aduk hingga kuah mendidih.
- Masukkan sedikit garam, asam gelugur dan gula. Sesuaikan rasanya.
- Masukkan ayam yang telah dipotong2 dan dibersihkan tadi kedalam kuah dan masak hingga ayam 3/4 matang.
- Angkat ayam dan atur dalam loyang yang telah dialasi alumunium foil.
- Sementara itu, kuah ayam tadi dimasak hingga kental dan diangkat.
- Lumuri ayan dengan kuah tadi dan bakar dalam oven selama 20 – 25 minit.
- Balik2kan ayam tadi dan lumur sekali lagi dengan kuah dan bakar selama 20 – 25 minit lagi….
- Angkat dan siap utk dihidangkan.
** ayam boleh juga di bakar di atas arang… tp saya bakar dalam oven utk lebih mudah
No comments:
Post a Comment