Monday, January 2, 2012

APEM KARAMEL

Resep from : myresipi
Bahan-bahan

  • 1 cup gula pasir
  • 1 cup air panas
  • 2 btr telur
  • 1/2 cup minyak goreng
  • 2 sdm margarin/butter
  • 2 sdm susu manis
  • 1 sdt soda bikarbonat.
  • 1 1/2 cup tepung terigu
Cara-cara

  1. Masukkan gula dalam sebuah wajan datar, lalu buat karamel dengan api kecil, setelah gulanya kecoklatan, masukkan air panas pelan-pelan, aduk sampai karamel larut, dinginkan.
  2. Didalam blender masukkan telur,susu,minyak dan margarin/butter, blender selama kira-kira 3 meni
  3. Masukkan gula yang telah didinginkan dan  soda bikarbonat lalu blender  lagi.
  4. Terakhir sekali masukkan tepung, lalu blender lagi hingga rata.
  5. Kukus adunan tadi di dalam loyang yang telah diolesidengan minyak kukus selama 45 minit.
  6. Boleh juga menggunakan cetakan  mangkuk plastik...kukus selama 15 minit.
  7. Kalau adonan nampak cair, tambahkan sedikit sedikit tepung agar apam tadi tidak mendap dan basah dibahagian bawahnya

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...