Thursday, August 20, 2015

Kue talam ubi kayu


Source : Cek Mat Gebu
BAHAN BAWAH :-)
600 gram parutan ubi kayu
160 ml santan cair
200 gram gula pasir
50 gram gula merah
Sedikit pewarna coklat (optional)
1 helai daun pandan

BAHAN ATAS :-)
600 ml santan
40 gram tepung terigu
70 gram tepung beras
Garam secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK BAHAGIAN BAWAH :- Satukan santan, gula pasir, gula merah dan daun pandan. Masak dengan api kecil hingga gula larut. Saring dan dinginkan. Sediakan loyang berukuran 8 inci x 8 inci x 3 inci dengan plastik bersih. Olesi sedikit minyak pada plastik tadi. Panaskan kukusan. Campur air gula merah yang telah dingin tadi dengan ubi parut, aduk rata2 dan tuang dalam loyang ratakan dan kukus 20 minit dengan apo sedang.
  2. UNTUK LAPISAN ATAS :- campur semua bahan untuk lapisan atas kecuali garam, aduk rata , lalu tambahkan sedikit garam. Saring adonan. Kemudian tuang perlahan2. Kukus lagi dengan api sedang selama 25 minit, tutup permukaan loyang dengan tutup panci. Biarkan kueh betul2 dingin sebelum dipotong.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...