Saturday, June 9, 2012

CARROT PULAU





resipi : K.HanielizaBahan2nya:
6 cup beras bathmati….cuci dan tiriskan
2 cup wortel( potong dadu kecil/parut)
1/2 cup susu cair
8 cup air
1 kiub kaldu ayam
1 sdt gula
garam

Bahan Tumis:
2 sdm rempah kurma
5 buah bawang merah, iris
3 siung bawang putih, iris
2 cm jahe, geprek
3 sdm minyak samin/ butter
2 cm kayu manis
2 kuntum bungka lawang
5 biji cengkih
2 biji kapulaga
1 tangkai daun ketumbar
daun pandan, ikat

Cara:
1. Panaskan minyak samin dalam panci Rice Cooker dan masukkan bahan tumis,bawang & jahe yg digeprek dan daun pandan.
2. tumis sampai wangi lalu masukkan rempah kurma/beriani. tumis.
3. Masukkan air, garam, gula, kiub ayam dan susu cair. Biarkan mendidih.
4. Masukkan beras, wortel dadu dan daun ketumbar.
5. pindahkan panci kedalam Rice Cooker dan  masak saperti memasak nasi biasa.
6. Hidangkan dengan ayam bakar, sup dan salad sayur. 

Read more: http://www.secubitgaramnor67.com/search/lab

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...