Saturday, February 4, 2012

Ayam percik

Resepi Ayam percik ( sumber : Potret Kasih )

Bahan-bahan
1 ekor ayam, di potong dan dibersihkan
1 biji kelapa diambil 1 liter santan -
1 keping asam gelugur
Garam dan gula secukup rasa
air secukupnya untuk kuah
Minyak untuk menumis

Bumbu halus:
2 biji bawang besar
 4 siung bawang putih
 1  inci jahe
 1 inci  kunyit hidup
 1 sdt jintan manis
 1 sdt jintan putih
 1 sdm ketumbar
 2 batang serai
 3 -4 biji kemiri
 2 sudu besar cabe giling

Caranya :
  •  Tumis bumbu halus hingga garing, kemudian masukkan santan dan air. Masak dan aduk hingga kuah mendidih.
  •  Masukkan sedikit garam, asam gelugur dan gula. Sesuaikan rasanya.
  •   Masukkan ayam yang telah dipotong2 dan dibersihkan tadi kedalam kuah dan masak hingga ayam 3/4 matang.
  • Angkat ayam dan atur dalam loyang yang telah dialasi alumunium foil.
  •  Sementara itu, kuah ayam tadi dimasak hingga kental dan diangkat.
  •  Lumuri ayan  dengan kuah tadi dan bakar dalam oven selama 20 – 25 minit.
  •   Balik2kan ayam tadi dan lumur sekali lagi dengan kuah dan bakar selama 20 – 25 minit lagi….
  •   Angkat dan siap utk dihidangkan.
** ayam boleh juga di bakar di atas arang… tp saya bakar dalam oven utk lebih mudah

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...