- Panaskan oven pd suhu 160C.Loyang 9x9x3in. di alas kertas roti dan olesi mentega pd dasarnya saja.
Kocok mentega,susu dan bumbu lapis legit hingga putih berkrim. Sisihkan.
Campurkan bahan2 yang lain di dalam mangkuk mixer yang berbeda dan kocok hingga kembang.
Masukkan campuran mentega ke dalam adunan tepung dan aduk dengan spatula hingga rata..
Ambil 2 sendok adonan (100 gr) dan ratakan di dalam loyang dan bakar hingga lapisan bewarna coklat keemasan.
Tuang lagi 2 senduk adunan dan ratakan dan bakar lagi tetapi kali ini dgn menggunakan api atas dan bakar hingga pemukaan kek kecoklatan.Lakukan dgn melapis kek terus dgn menggunakan api atas.
Untuk lapisan terakhir gunakan api bawah dan bakar dgn suhu 160C selama 30 min atau hingga permukaan kek kecoklatan.Keluarkan loyang dr oven.
Balikkan kek di atas rak pendingin dan dinginkan.
Potong kek dan siap dihidangkan
No comments:
Post a Comment