Tuesday, May 8, 2012

BUBUR TERIGU (GANDUM)


Source : blog RSR
 
Bahan A
 200 gR biji gandum
3 cup air
 
 
Bahan B
 
200- 300 ml santan kental (dlm kotak)
300 ml air
50-60 gr gula merah
50 gm gula pasir
½ sdt (atau secukup rasa)
2 helai daun pandan (disimpul)
 
'Saus Santan
100 ml santan kental (dlm kotak)
30 ml air
secubit garam
 
Caranya:
  • Rendam bahan A selama 30 menit.
  • Masak bahan A hingga lembut dan empuk.
  • Setelah biji gandum empuk, masukkan kesemua Bahan B. Aduk sekali-sekali dan biarkan hingga mendidih. Matikan api.
  • Masak semua bahan saus dengan api kecil hingga mendidih.

Bagi yang tidak tahu biji gandum, ini dia gambarnya..(fr rsr blog)
 
 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...