Wednesday, November 9, 2011

SHAMEEM KAMBING/SAPI


Source : blog rozzan
Bahan-Bahan A
1 kg daging kambing atau sapi- potong sesuai selera
4 biji kentang (saya tambahkan)
3 biji bawang besar – dihiris halus, dijadikan bawang goreng
(minyaknya disisihkan utk digunakan lagi )
2 sdm minyak samin/ghee
1 jari jahe (ditumbuk)
3 siung bawang putih (ditumbuk)

Bahan B
3 biji tomat, didadu
2 btg cabe merah dibelah dua
3 btg cabe hijau dibelah dua
1 sudu makan tomat puri
2 sdm rempah kari daging
2 sdm rempah beriani
3 sdm yoghurt
40 gr kenari/kacang mede halus
5 biji cengkeh
5 biji kapulaga
2 inch kayu manis
1/2 cup daun pudina, iris halus
1/2  daun ketumbar, iris halus
2 cup air (atau secukupnya)
1 sdt gula (optional)
garam secukup rasa

Cara:
  • Campurkan semua Bahan B dalam sebuah mangkuk, sisihkan
  • Gunakan 1/2 cup minyak bekas menggoreng bawang , tumis jahe dan bawang putih hingga wangi. Masukkan daging dan minyak samin.Aduk rata.
  • Kemudian, masukkan Bahan B, aduk rata dan masak hingga daging 3/4 empuk selama kira-kira 45 einit. (Kalau guna pressure cooker abt 25-30 min). Aduk sekali- sekali supaya tidak hangus dan melekat di panci..
  • Setelah itu, masukkan bawang goreng dan kentang , aduk rata dan masak hingga daging empuk dan kuahnya kental. Setelah daging empuk, kecilkan api dan biarkan sehingga minyaknya naik.
  • Enak dimakan dengan nasi atau berbagai jenis roti.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...