Thursday, July 7, 2011

PARU GORENG BERLADA

Source : Hana family
Bahan-bahan

  • 500g paru - rebus ngan sedikit garam .
  • *2 inci kunyit hidup
  • *3 sdm ketumbar
  • *3 siung bawang putih
  • *garam
  • Untuk Sambal
  • 5 tangkai cabe kering
  • 3 siung bawang putih
  • 2 buah bawang merah
  • 2 tangkai cabe merah - cincang
  • 1 inci terasi
  • sedikit air asam jawa
  • gula merah @ gula putih
  • garam
  • minyak secukupnya
Cara-cara

  • Rebus paru hingga empuk. kemudian tiriskan. potong kecil2 & tipis. 
  • tumbuk ketumbar,kunyit hidup, bawang putih dan juga garam.
  • masukkan ke dalam paru tadi. aduk rata. dan biarkan sebentar kira-kira 30min.
  • panaskan minyak, goreng paru hingga garing. angkat dan tiriskan.
  • Untuk memasak sambal paru
  • blend@tumbuk cabe kering, bwg merah dan juga bwg putih.
  • panaskan minyak (bleh juga juga sisa myk gorengan tadi), tumis bhn2 blend hingga pecah minyak/cabe matang.
  • masukkan cabe cincang tadi. *kepedasan bergantung masing2.
  • masukkan juga terasi, air asam jawa, gula dan juga garam. tumis hingga  kering.
  • masukkan paru dan goreng lagi hingga garing.
  • siap!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...