Sunday, June 14, 2020

Sponge cake anti gagal




Source: daridapur.com

1/2 resep pas untuk Loyang by bulat 20 cm (Telur 5 biji gred B / 250 gr timbang dengan kulit)

Bahan Resepi Kek Span Coklat: 

  • 200 gram campuran tepung (150 gram tepung gandum + 50 gram serbuk koko)
  • 90 gram tepung jagung
  • 200 gram gula kastor
  • 8 biji telur A
  • 50 gram ovallate
  • 60 gram susu full cream sejuk
  • 80 gram minyak jagung
  • 1 1/2 sudu teh esen vanilla
Ini resepi kek span coklat. Kalau anda nak buat kek span kosong, guna keseluruhan 200 gram tepung gandum ya. Atau nak buat kek pandan, sama juga. Guna keseluruhan tepung gandum dan masukkan emulco flavour pandan.

Cara Buat Resepi Kek Span Coklat Sedap Gebus :

#1: Masukkan semua bahan ke dalam mixer kecuali minyak jagung. Pukul dengan kelajuan sederhana sehingga naik 2 kali ganda. Jangan guna kelajuan tinggi ya.
Keluarkan 1/4 adunan dan tambah dengan minyak jagung. Kacau sebati dan masukkan semula ke dalam adunan. Tak perlu mixer hanya guna senduk kayu dan kaup balik.
#2: Panaskan oven 160’C selama 10 minit. Masukkan adunan kek span ke dalam loyang 9 inci. Bakar kek dengan suhu 150’C selama 70 minit menggunakan api atas dan bawah.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...