Wednesday, June 24, 2020

Permata zamrud

Resepi : Permata Zamrud
Source : seminit resipi

Bahan inti

1/2 biji kelapa parut muda
2 keping gula melaka
Daun pandan
Sedikit air

Bahan kuah putih

1 kotak santan
Sedikit air
1/4 cawan tepung beras
1 tbsp tepung gandum
1 tbsp tepung jagung
Sedikit garam

Bahan kulit

1 cawan tepung pulut
Pandan emulco
Air

Cara-cara

Untuk buat inti, satukan gula melaka dan air serta daun pandan. Masak sehingga gula cair. Kemudian masukkan kelapa parut. Masak sehingga kering. Ketepikan

Untuk buat kuah putih, satukan kesemua bahan dan kacau rata. Masak sehingga berwap sahaja. Ketepikan

Untuk bahan kulit, adun semua bahan dan uli sehingga doh tidak melekat.

Sila rujuk video cara penyediaan.

Kukus selama  15 me it sampai matang

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...