Resepi : Permata Zamrud
Source : seminit resipi
Bahan inti
1/2 biji kelapa parut muda
2 keping gula melaka
Daun pandan
Sedikit air
Bahan kuah putih
1 kotak santan
Sedikit air
1/4 cawan tepung beras
1 tbsp tepung gandum
1 tbsp tepung jagung
Sedikit garam
Bahan kulit
1 cawan tepung pulut
Pandan emulco
Air
Cara-cara
Untuk buat inti, satukan gula melaka dan air serta daun pandan. Masak sehingga gula cair. Kemudian masukkan kelapa parut. Masak sehingga kering. Ketepikan
Untuk buat kuah putih, satukan kesemua bahan dan kacau rata. Masak sehingga berwap sahaja. Ketepikan
Untuk bahan kulit, adun semua bahan dan uli sehingga doh tidak melekat.
Sila rujuk video cara penyediaan.
Kukus selama 15 me it sampai matang
No comments:
Post a Comment