Wednesday, June 24, 2020

Mango mousse cake



Bahagian 1 :
Resep vanilla sponge cake 

Bahan A :

  • 65gm butter dicairkan / minyak jagung - ketepikan
Bahan B :

  • 100gm tepung terigu 
  • 20gm tepung jagung
  • 1 sdt baking powder
- Ayakkan kesemua bahan diatas 

Bahan C :

  • 4 biji telur gred B 
  • 120gm gula kastor
  • 1 sdm ovalette
  • 1 sdm susu manis ..


  1. Sediakan loyang bersaiz 9" - TANPA perlu dioles, letakkan sekeping baking sheet di laipsan bawah dalam loyang.
  2. Panaskan oven 160'C ..ikut oven masing-masing
  3. kocok bahan-bahan C hingga menjadi putih lebih kurang 15 min.
  4. Masukkan bahan-bahan B yang telah diayak perlahan-lahan dan kocok lagi selama kira-kira 2-3 min.
  5. Masukkan mentega cair atau minyak jagung (bahan A) dan kocok lagi selama kira-kira 2-3 min.
  6. Tuangkan ke dalam loyang dan bakar selama 40 min...atau hingga masak.
  7. Bila dah masak keluarkan loyang perlahan-lahan dan dinginkan  sebentar.
  8. Bila dah nampak bahagian tepi kek dah sedikit tertanggal dari loyang, scrap tepi kek dan keluarkan kek dan sejukkan di atas rak pendingin 
  9. Sponge cake yang dah ssejuk dipotong bahagian kulit atasnya.. dan kemudian dipotong 2 seperti di bawah... dan sisihkan.



Bahagian 2 :.


  • 150 ml air panas
  • 3 sdm gelatin
  • 300gm mangga
  • 70gm gula
  • 300 ml fresh cream atau whipping cream
  • 1 sdm jus lemon



  1. Taburkan serbuk gelatin dia atas permukaan air panas dan aduk. Jika masih nampak gelatinnys tidak Larut sempurna, panaskan secara double boiler.
  2. Blender halus mangga, gula dan fresh cream / whipping cream
  3. Masukkan campuran gelatin dan jus lemon dan asik lagi
  4. Put aside.
Proses melapis  mousse...
  • Alaskan sekeping baking sheet  dan letak di dalam loyang 8" yang boleh ditanggal tepinya atau yang boleh ditanggal lapisan bawahnya. bagi memudahkan proses mengeluarkan kek yang dah siap nanti....hanya di lapisan bawah... 
  • Ambil selapis sponge cake dan letakkan di atas baking sheet di dalam loyang 8" itu tadi.
  • Tuangkan separuh dari adunan mousse dan ratakan permukaanya. 
  • Letakkan sekeping lagi lapisan kek dan diikuti dengan separuh lagi adunan mousse.
  • Tutup loyang dengan plastic cling dan sejukkan dalam peti sejuk semalaman.





Bahagian 3 : 


Bahan-bahannya Mango Mirror Layer :
50 l air panas
1 cmb serbuk Halalgel Gelatine
150gm manggo puree
Hirisan mangga utk hiasan


  1. Taburkan serbuk gelatin ke atas permukaan air...biarkan seminit dua.
  2. Kacau campuran gelatin ini
  3. Panaskan secara double boiler sambil dikacau agar gelatin betul2 hancur di dalam air dan tidak berketul2. Kemudian set aside. 
  4. Masukkan manggo puree dan kacau
  5. Tuang dipermukaan cake, hiss dengan potongan mangga 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...