Thursday, January 19, 2012

DAGING MASAK KECAP BEREMPAH

Source: Dapur tanpa sempadan
BAHAN-BAHANNYA :-)
450 gram daging, iris tipis, cuci dan tiriskan
1 inci jahe*
2 siung bawang putih*
4 buah bawang merah*(*haluskan)
1 potong kayu manis
1 kuntum bunga lawang/pekak
1 sdm cabe giling
1 sdm rempah kari daging
1 biji bawang besar hiris
1/4 biji green capsicum,  potong dadu kasar
1/4 red capsicum, potong dadu kasar
1/4 yellow capsicum, potong dadu kasar (tak ada stok)
3-4 sdm kecap manis
2 sdm saus tiram
1/4 sdt  cuka makan @ jus lemon
1 cup air
irisan daun bawang untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :
  1. Panaskan minyak dalam wajan, tumis kayu manis dan bunga lawang hingga harum, masukkan cabe giling dan tumis hingga garing. Tambahkan bumbu halus+ rempah kari tadi. Tumis hingga harum.
  2. Masukkan daging dan masak hingga daging berubah warna. Tuang air dan biar mendidih. Masukkan saus tiramdan kicap manis. Masak hingga kental.
  3. Tambah semua jenis capsicum, bawang besar, cuka makan dan masak hingga lembut.Taburkan irisan daun bawang sebelum dihidangkan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...