Thursday, December 22, 2011

KUE TALAM SUJI

Bahan :
Lapisan bawah:
3/4 cup suji
5 sdm gula pasir
2 cups santan
secubit garam
pewarna kuning, secukupnya
Lapisan atas:
1/2 cup tepung terigu
1 sdm tepung custard
1/2 cup gula merah/gula palem
2 sdm gula pasir
2 cups santan

Caranya :
  • Panaskan kukusan, siapkan loyang ukuran 20 cm
  • Campurkan semua bahan lapisan bawah jadi satu dalam sebuah panci lalu masak dengan api kecil sampai mengental. Tuangkan dalam loyang lalu kukus 15 menit.
  • Untuk lapisan atasnya campurkan semua bahan jadi satu lalu masak dengan api kecil sampai kental, kemudian tuangkan diatas lapisan kuning yang telah dikukus tadi. Kukus kemnali selama 20 menit.
  • Tunggu sampai kue betul - betul dingin baru dipotong-potong.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...