Sunday, December 18, 2011

CURRY PUFF DAGING RENYAH

Bahan isi :
  • 4 buah kentang ukuran besar
  • 3 sdm daging cincang
  • 1 buah bawang bombay
  • 1 siung bawang putih
  • 1 tangkai daun kari
  • 2 sdm rempah kari daging bubuk
  • garam dan gula
  • air secukupnya
Bahan kulit:

  • 300 g tepung terigu
  • 4 sdm @ 30g minyak goreng
  • garam + air es (lebih kurang150 ml)


Caranya:
  1. Untuk membuat isi - Blender bawang bombay, bawang putih, dan rempah kari.Panaskan minyak. Tumis bahan halus dan daun kari hingga wangi. Masukkan kentang, daging dan air. Masukkan sekali garam dan gula secukup rasa. Masak hingga kentang empuk. Tutup api. Biarkan bahan isi dingin baru digunakan.
  2. Untuk membuat kulit karipap. Panaskan minyak. Tuang minyak perlahan2 ke dalam tepung lalu campur dengan menggunakan garpu hingga rata dan menjadi seperti remah roti.  Masukkan air sedikit demi sedikit dan uleni adonan  hingga tidak melekat ditangan. Tutup adonan dengan kain@plastik wrap supaya tidak kering.
  3. Ambil 20 gr adonan, bentuk bulat, lalu giling tipis, letakkah dalam cetakan karipap, tambahkan 1 sdm bahan isi, lalu lipat sambil agak ditekan-tekan supaya baigan pinggirnya melekat satu sama lain.
  4. Panaskan minyak di wajan sampai betul-betul panas, lalu matikan api baru masukkan karipap (6 buah sekali goreng) setelah itu pasang lagi apinya, kecil saja. Goreng hingga keemasan.
  5. Kalau untuk disimpan goreng 1/2 matang, tiriskan. Dinginkan lalu siap disimpan dalam tupperware dan masukkan dalam lemari pendingin. Waktu akan dihidangkan boleh dioven atau  digoreng lagi sampai matang
Digoreng 1/2 matang untuk disimpan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...