300gr tepung terigu
50gr tepung custard
20gr susu bubuk
30gr gula halus
1 biji kuning telur (25gm)
1/2 sdt esen vanila
1 sdt baking powder
secubit garam
1 cup selai nanas
Untuk mengoles
1 biji kuning telur
1 sdt air
sedikit pewarna kuning telur
Cara membuatnya:-
- Mentega, gula dan garam dikocok hingga kembang. Masukkan telur dan esen vanila dan kocok rata
- Tepung terigu diayak dengan tepung custard, baking powder dan susu bubuk
- Campurkan campuran tepung dengan adunan mentega hingga menjadi adunan yang lembut (agak lembek)
- Sediakan cetakan semperit. Masukkan adunan kedalam cetakan dan tekan diatas sehelai plastik. Pastikan corak berjalur terletak dibahagian bawah.
- Potong sepanjang 2-3 inci. Bulatkan selai nenas dan letakkan dibahagian pangkal. Gulung adunan tersebut. Susun diatas loyang. Buatlah cara yang sama sehingga semua adunan habis.
- Untuk bahan mengples pada biskut, ambil satu biji telur kuning dan campurkan dengan air dan pewarna kuning.
- Dengan mengunakan kuas pastri, olesi pada permukaan biskuit. Oles perlahan-lahan supaya corak jalur tidak hilang.
- Bakar selama 20 minit pada suhu 180 C. Dinginkan sebelum disimpan.
No comments:
Post a Comment