Bahan-bahan :
- 1 kg daging sandung lamur
- rempah 4 sekawan (bunga lawang, kayu manis, kalpulaga dan cengkih)
- 2 sb kecap manis
- 3-4 sb cabe kering halus
- air secukupnya
- garam dan gula secukup rasa
- 1 sudu makan jintan manis (disangrai dan ditumbuk)-saya guna yg serbuk
- 1 sudu makan jintan putih (disangrai dan ditumbuk)- saya guna yg serbuk
- 1 sudu makan merica hitam (ditumbuk) - saya guna yg serbuk
- air asam jawa
- 2-3 sdm kelapa goreng
- 1 buah bawang besar
- 7 biji bawang merah
- 4 siung bawang putih
- 1 batang serai
- 1 inci jahe
- 1 inci lengkuas
- Ambil 2-3 sdm bumbu halus campurkan bersama daging. Masukkan kecap manis, jintan manis, jintan putih dan lada hitam. campur rata dan biarkan sebentar (30 minit).
- Panaskan minyak secukupnya di dlm panci. Tumis rempah 4 sekawan dan bumbu halus hingga wangi. Kemudian, masukkan cabe halus dan tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan daging dan air secukupnya. Masak hingga hampir empuk.
- Masukkan bahan-bahan selebihnya dan masaklah hingga daging empuk.
- Hidangkan bersama nasi panas. Sesuai juga dihidangkan bersama nasi tomato atau nasi minyak.
No comments:
Post a Comment