Tuesday, April 17, 2012

DAGING KECAP KERISIK BEREMPAH

Source : yatiememories
Bahan-bahan :
  • 1 kg daging sandung lamur
  • rempah 4 sekawan (bunga lawang,  kayu manis, kalpulaga dan cengkih)
  • 2 sb kecap manis
  • 3-4 sb cabe  kering halus
  • air secukupnya
  • garam dan gula secukup rasa
  • 1 sudu makan jintan manis (disangrai dan ditumbuk)-saya guna yg serbuk
  • 1 sudu makan jintan putih (disangrai dan ditumbuk)- saya guna yg serbuk
  • 1 sudu makan merica hitam (ditumbuk) - saya guna yg serbuk
  • air asam jawa
  • 2-3 sdm kelapa goreng

Bumbu halus:
  • 1 buah bawang besar
  • 7 biji bawang merah
  • 4 siung bawang putih
  • 1 batang serai
  • 1 inci jahe
  • 1 inci lengkuas
Cara-cara :
  1. Ambil 2-3 sdm bumbu halus campurkan bersama daging. Masukkan kecap  manis, jintan manis, jintan putih dan lada hitam. campur rata dan  biarkan sebentar (30 minit).
  2. Panaskan minyak secukupnya di dlm  panci. Tumis rempah 4 sekawan dan  bumbu halus hingga wangi. Kemudian, masukkan cabe halus dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  3. Masukkan daging dan air secukupnya. Masak hingga hampir empuk.
  4. Masukkan bahan-bahan selebihnya dan masaklah hingga daging empuk.
  5. Hidangkan bersama nasi panas. Sesuai juga dihidangkan bersama nasi tomato atau nasi minyak.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...